AndroiDiéta
Habemus papam!
2013. márc. 14., Szerkesztőség

Ferenc pápát március 13-án délután választották meg a bíborosok.Jorge Bergoglio 1936. december 17-én, Buenos Airesben született, egy ötgyerekes kivándorolt olasz családban. Apja vasúti munkás volt. A jezsuita rend főnöke volt Argentínában, rektorként irányította a san migueli egyetemet , ahol ő maga is végzett. 1998-ban lett Buenos Aires érseke, 2001-ben nevezte ki bíborossá II. János Pál pápa.

Az argentin főpap természetesen elutasítja az abortuszt, a fogamzásgátlást, az azonos neműek házasságát és az eutanáziát. Küzd a társadalmi igazságtalanságok ellen, határozottan kiáll a szegények mellett, ami különösen népszerűvé tette a válságok sújtotta Argentínában, együttérzést mutat az AIDS-betegekkel és megrótta azokat a papokat, akik nem voltak hajlandók megkeresztelni a házasságon kívül született gyermekeket.

Az immár Ferenc pápaként a katolikus egyház élére került Bertoglióról úgy tartják, az evilági dolgokat elutasítja, érsekként sem volt autója, inkább a tömegközlekedést használta, nem volt hajlandó beköltözni a fényűző főpapi rezidenciába, s állítólag még ételeit is maga készíti. Személye hidat képez a harmadik világhoz: olasz származású argentin, aki Németországban tanult, ráadásul jezsuitaként egy az egész világra kiterjedő rend tagja. Bergoglio nem érintett az egyházat megrázó botrányokban, és a hírek szerint mind a "konzervatívok", mind a "mérsékeltek" tisztelik intelligenciáját, szerénységét és lelkipásztori munkáját.

A 76 évesen megválasztott Ferenc pápát honfitársai és barátai szerény, de szigorú, óvatos és párbeszédbe szívesen bocsátkozó emberként írták le. Teológusok szerint a konzervatívabb nézetűek közé tartozik, irányítása alatt ezért nagy változások nem várhatók az egyház tanításában.