» Szabadidő

Gombaszedés

2017. October. 12. , by Dr. Klujber Valéria

Most aztán valóban tele van az erdő gombákkal, az is talál, aki nem keres. De gyűjtsünk-e gombát és ha igen, akkor hogyan?

gombaszedesMagam is gombagyűjtő vagyok, de alapvető dolog, hogy csak azokat a fajokat érdemes szedni, amit nagy biztonsággal felismerünk. Van aki csak a nagy őzlábgombában biztos, vagy felismeri a nem-kékülő csöves gombákat, akkor ő azokat szedje. Nincs értelme mindenfélét összegyűjteni, mert akkor azt a szakértő is nagy eséllyel csak kidobja.

Érdemes a különböző fajokat elkülönítve szedni, egy-egy papírzacskóban, vagy műanyag-tálkában a kosárban.

Megoszlanak a vélemények, hogy le kell vágni, vagy ki kell törni a gombát a helyéről, ebben nem tudok biztosat mondani, az viszont bizonyos, hogy minél kevésbé bolygassuk a gomba környezetét – csak azt a gombát, amit el akarunk vinni, azt szedjük le. A túlérett vagy nagyon fiatal, talán nem is azonosítható példányokat hagyjuk a termőhelyén! Semmi szükség nincs arra sem, hogy a meglátott, esetleg veszélyes gombát letapossuk.

Érdemes a gombákat már a gyűjtés helyén valamennyire megtisztítani, legalább a levelektől, földtől megszabadítani, ezzel a területet is kíméljük a területet és nem hordjuk szét máshová (pl. a szeméttelepre) a termőhelyen található apró lények millióit. Vigyázzunk a szedésnél, hogy az egész gombát vigyük el, ne maradjon le a meghatározáshoz nélkülözhetetlen bocskor, vagy esetleg tönkdarab!

Ha meghatározás céljára gyűjtesz gombát, akkor azt mindenképpen érdemes valamilyen módon elkülöníteni az étkezésre szántaktól. Megteszi egy kis papírdarab is.

A legfontosabb, hogy fogyasztás előtt mindenképpen mutasd meg szakértőnek!

Hozzászólások (0)

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztráció

Írj egy hozzászólást

Kérlek, jelentkezz be hozzászólás írásához.