» Szabadidő

Fashion Copycats

2017. December. 04. , by Szőke Sarolta

Imádjuk a pletykákat, ugye? Nincs is annál jobb, amikor egy szaftos sztorin lehet csámcsogni a reggeli kávé mellett.

A fast fashion divatcégek ebben nagy segítségünkre vannak. Szezonról szezonra bukkannak fel a „leleplező” cikkek a fast fashion cégek aktuális koppintásairól.

Mivel ezek a cégek nem szezonról szezonra, hanem hétről hétre jönnek ki az újabb darabokkal, szegény tervezők már valószínűleg az összes ötletüket ellőtték az első munkában töltött évük alatt. Van egy elméletem, ami szerint a retro és vintage ruhák azért jöttek megint divatba, mert egyrészt azok darabok, amik kiállták az idő próbáját megérdemelnek még egy esélyt másrészt viszont kezdünk kifogyni az ötletekből.

Így van ezzel például a Zara is, amit rendszeresen a Céline divatház másolásán kapnak. Bár itt lehet vitatkozni mi számít másolásnak és mi inspiráció-gyűjtésnek. Emiatt viszonylag nehéz jogi útra terelni az ilyen ügyeket, hiszen az egyértelmű hasonlóság ellenére valamennyi változtatást általában eszközölnek a koppintó cégek. Nézzük meg hogyan is néz ki egy Zara szoknya-blúz kombináció és felső kategóriás ikertestvére a Céline-től.

fashioncopycats2
    Bal: Céline, Jobb: Zara. Forrás: The Fashion SpotA Zara nagyon szívesen használja a Céline-t inspirációként, itt egy másik, business formal összeállítás:

fashioncopycats3
    Bal: Céline, Jobb: Zara. Forrás: Into the FashionA túlzásba vitt ihletmerítés nem a fast fashion cégek sajátja, az haute couture világában is előfordul, hogy egy-egy darab feltűnően hasonlít egymásra. Itt például egy Prada koppintás:

fashioncopycats1
    Forrás: Pinterest


Azonban - ha belegondolunk - mi, átlag fogyasztók még nyerhetünk is vele, hiszen egy-egy csillagászati árú ruhadarabot vagy legalábbis nagyon hasonlót megtalálunk egy pénztárcabarát helyen is. Számomra azok az esetek aggasztók, ahol a nagy cégek fiatal, feltörekvő művészek alkotásaira teszik rá a kezüket, természetesen az alkotók engedélye nélkül. Így a művészek komolyabb tőke és ügyvédi csapat nélkül nehezen tudják felvenni a kesztyűt.Egy los angeles-i művész, Tuesday Bassen a követőitől értesült, hogy a munkái feltűntek a Zara üzleteiben. Az első sokk után ügyvédje felvette a kapcsolatot a Zara-val, akik visszautasították a vádakat, arra hivatkozva, hogy nincs beazonosítható hasonlóság. Lássuk mennyire jogosan:

fashioncopycats4
    Tuesday Bassen munkái és a Zara termékek összehasonlítása,
    Forrás: Bored Panda


Sajnos Bassen nem az egyetlen fiatal művész, akinek nagy, fast fashion céggel kell harcba szállnia. Azonban nehogy azt higgyük, hogy ilyen csak Párizsban és Los Angelesben történik, nekünk, magyaroknak sem kell a szomszédba mennünk egy kis botrányért. A koppintásban itthon a Sugarbird celebcsapata jár élen. Bár sosem tagadták, hogy ők nem divattervezők és más tervezők munkái inspirálják őket, azonban így is többször megvádolták őket, miszerint itt sokkal többről van szó, mint inspirációról. Nézzünk egy-két egymásra kínosan hasonlító darabot:

fashioncopycats5
    Bal: Stella McCartney, Jobb: Sugarbird. Forrás: www.nlcafe.hu

 

fashioncopycats6
    Bal: Oh my deer, Jobb: Sugarbird. Forrás: www.nlcafe.hu

 

fashioncopycats7Akár ellenezzük a koppintásokat, akár pártoljuk, mert elérhetővé teszi számunkra nagy divatcégek dizájnjait, szerintem abban megegyezhetünk, hogy ötleteket gyűjteni hasznos, ha közben nem veszik el a saját stílusunk. :-)

Hozzászólások (0)

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztráció

Írj egy hozzászólást

Kérlek, jelentkezz be hozzászólás írásához.