» Szabadidő

Colorology avagy a színek tudománya

2017. November. 13. , by Szőke Sarolta

Az „amerikai kutatók” és „brit tudósok” korát éljük, minden elképzelhető (és elképzelhetetlen) jelenségre épül tudomány, miért pont a színekkel lenne ez másképp?

2000 óta minden év decemberében a Pantone Color Institute csapata kiválasztja azt az egy színárnyalatot, ami a következő évben az „Év Színe”-ként meghatározza a design, építészet, divat és meglepő módon a gasztronómia alakulását. 

A Chicago-ban megrendezett, International Home + Houseware Show-n Leatrice Eiseman, színspecialista, a Pantone cég ügyvezető igazgatója fedi fel a következő évet teljes egészében definiáló trendeket.

A színszakértők szerint Pantone Év Színét az aktuális globális kulturális hangulat inspirálja. Ehhez hozzátartoznak a művészeti alkotások, filmek, a divat, a gasztronómia alakulása, de a legkedveltebb úti célok hangulata és az általános közhangulat is. Azonban színszakértőink munkája nem merül ki az Év Színének kiválasztásában, minden szezonban összeállításra kerül egy 10 színből álló paletta. A Pantone csapata az őszi New York-i divathéten felvonuló árnyalatokat értékeli és ez alapján elkészíti a következő, tavaszi szezon „it” színeit tartalmazó Color Report-ot.

colorogy2
    Pantone's Top 10 Color for New York 2017De térjünk csak vissza az idei évet uraló színre, amit Greenery névre kereszteltek. A friss, sárgás-zöld árnyalatot a megújuló, ébredező természet inspirálta. A túlhajszolt, modern ember természet iránti ösztönös vágyát és a hívogató szabad kapcsolatát fejezi ki. A Greenery az életigenlő, kalandvágyó ember szimbóluma. Az év színének bejelentésével egy időben megjelenik egy művészeti ágakra lebontott útmutató is a szín alkalmazásáról, a szépségápolástól, az építészeten át egészen a gasztronómiáig. 

Most már lássunk hogyan is néz ki 2017 színe!

colorogy3

 

    Variációk Greenery-re:
colorogy4Szeretném megmutatni nektek a személyes kedvencem a 2000 óta év színévé választott árnyalatok közül.

Ez a 2015-ös nyertes, a vöröses-barnás-lilás Marsala.

colorogy5A borpárlatról elnevezett szín a gazdag, meleg, de mégis szofisztikált stílust hivatott reprezentálni.Számomra Marsala egy pihe-puha ágyat jelent, amiből még a szokásosnál is nehezebb kimászni egy hideg, sötét reggelen. Valahogy így:

colorogy6

 

A képek forrása, vagy részletek, ha érdekel a téma: www.pantone.com

Hozzászólások (0)

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztráció

Írj egy hozzászólást

Kérlek, jelentkezz be hozzászólás írásához.