» Szabadidő

Az év madara a gyurgyalag

2013. April. 03. , by Dr. Klujber Valéria

Nekem szerencsém van, egy erdő mellett lakom, így nagyon fontos számomra a természet. De talán benneteket érdekel ez a színpompás madár. Nem könnyű találkozni vele, általában csak májustól jelenik meg nálunk, amikor már valóban meleg van.

Méhészmadárnak is hívják, mivel darazsak, lepkék és egyéb repülő rovarok mellett kis mennyiségben méheket is fogyaszt.

Tollazata a napfényben ragyogó színeket szór: hasa kékeszöld, dolmánya, feje gesztenyebarna, vállfoltja és torka aranysárga. Szemsávja, torokszalagja fekete. Hosszú, fekete csőre hegyes és enyhén hajlított. Meleg, napsütötte domboldalakat, a déli fekvésű homokbányákat, folyópartokat kedveli. Szárnyának fesztávolsága 44–49 cm. Tömege 40-65 g.

A gyurgyalag fokozottan védett madárfaj, természetvédelmi értéke 100.000 Ft. Az év madara kampányhoz kapcsolódva a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) gyurgyalag-felmérést szervez, amely a jelenlegi  országos állomány megismerését, illetve a veszélyeztető tényezők pontos felmérését célozza meg. Megfigyelési adatait bárki feltöltheti a www.fecskefigyelo.mme.hu honlapra.
A gyurgyalag főleg nagyobb termetű repülő rovarokkal táplálkozik. Speciális étrendje és fészkelési viselkedése miatt állományát számos veszély fenyegeti. Ezek közé tartozik a partfalak természetes eróziója és benövényesedése, az illegális homokbányászat. Hűvös időben előforduló méh-zsákmányolása miatt a méhészetek közelében működő telepeket megrongálják.

Hazánkban  a Zalai-dombság, Külső-Somogy, Gerecse, Velencei-hegység, Mezőföld, Gödöllői-dombság, Tápióvidék, Bükkalja, Taktaköz, Körös-vidék ad otthont számára.

A meredek lösz vagy homokfalban telepesen fészkel. A partoldalba ássa 1,5–2 m hosszú alagútját, melynek végén található a költőüreg. Egy-egy folyosó hossza elérheti a 180 cm-t. Általában 5-6 gömb alakú fehér tojást rak.

A gyurgyalag állománya az 1998 óta végzett célzott felmérések adatai alapján 20-30 ezer pár közé tehető, és mérsékelten csökkenő tendenciát mutat.

Vonuláskor akár 2.500-10.500 km-t is megtesznek.

Mivel gyönyörű madár, a természet-fotósok egyik kedvence!

nagy

Hozzászólások (0)

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztráció

Írj egy hozzászólást

Kérlek, jelentkezz be hozzászólás írásához.