AndroiDiéta
R & B, house, techno
2012. okt. 12., Költő András

Kannásboros punkok, ekis tablettát kapkodó technósok, füvező hiphoposok – van benne bármi igazság, vagy csak a felnőttek előítéleteiről van szó? Vajon összefügg a zenei ízlés és a szerfogyasztás? Milyen zenei stílusok közül választhat egy mai tizenéves, és honnan származnak ezek a zenék? Megtudhatod, ha elolvasod videókkal illusztrált cikkünket

 

A Rythm & Blues (R & B) kifejezés nem „stílus” abban az értelemben, mint a fentiek. Az 1940-es, 50-es évekig az Egyesült Államokban a fehér és fekete bőrű lakosság között diszkriminációt alkalmaztak. Az afro-amerikaiaknak szánt zenei kiadványokat nevezték 1949-től kezdve R’n’B-nek. Őse a keresztény vallású feketék könnyű, gyors, ritmusos, dallamos templomi zenéje, a gospel, valamint a szomorúbb, lassabb hangzásvilágú, főleg bárokban és kocsmákban énekelt blues. E két stílus „rock and rollosított” változata a R & B. Ennek újabb kori formái pedig a disco, a pop, a hip-hop és a funk. Tulajdonképpen R & B minden afro-amerikai eredetű tánczene.
A house az elektronikus dance („táncolható”) zenék közé tartozik. Az 1980-as évek közepén kezdett kialakulni Nagy-Britanniában és az USÁ-ban (Chicagóban). Fő ereje a ritmus, amit dobgépekkel hoznak létre, és basszus-alappal tesznek még hangsúlyosabbá. A hangszerek hangját elektronikusan generálják. Ahogy a Wikipedia írja: „A Chicago Warehouseban (egyszerű nevén »house«-ban) egy Frankie Knuckles nevű, legendás hírű lemezlovas egy személyben történelmet teremtett azáltal, hogy korai elektronikus zenéket, new wave muzsikákat, disco-t és soult is a repertoárjában tartott egész éjszaka átívelő szettjeiben (a „szett” a DJ által játszott összeállítás). Ekkor jött létre, s innen ered a house zene.”
A tánczenék „zúzós”, minimalista stílusú irányzata a techno. A house-ból fejlődőtt tovább az Egyesült államokbeli Detroitban, először 1988-ban használták erre a változatra a „techno” kifejezést. A techno ismétlődő zenei motívumokból áll, ritmusa általában 4/4-es (azaz egy ütemen belül négy negyedhangból áll). A DJ techno stílusú szettjei általában folytonosak, tehát az egyes számokat különböző hangeffektekkel keveri egymásba. A technozene tempója 120-150 bpm (azaz ennyi ütés van egy percben), bár a hard techno sebessége akár 185 bpm-re is felkúszhat – ezt már csak az atommeghajtású technósok tudják letáncolni.