» Szabadidő

40 éves a Rubik-kocka

2014. April. 29. , by Dr. Klujber Valéria

"Amikor negyven évvel ezelőtt megalkottam a kockát, álmodni sem mertem arról, hogy ilyesmi fog történni. Abban biztos voltam, hogy valami nagyon érdekes és inspiráló dolgot találtam ki, de senki sem gondolta, hogy ilyen nagy jövő vár a kockára" – idézte fel a történteket Rubik Ernő, a bűvös kocka atyja .

piciRubik Ernő 1975-ben igényelte a kocka szabadalmaztatását, de csak 1977-ben kapta ezt meg. Még ennek az évnek a végén megjelentek nálunk az első Rubik kockák és ezzel a játék önálló életre kelt... 1980-ban csak Magyarországon hozzávetőleg egymillió darabot vettek (minden tizedik ember!!!). Ezzel párhuzamosan indult a külföldi terjesztése is, az amerikai IDEAL TOY játékcégen keresztül. Nagyon rövid idő alatt népszerűvé vált az egész világon, és még ma is népszerű.

Rekordok

A kocka kirakása magának a feltalálónak, kis gyakorlással közel 1 percet vett igénybe. Vannak azonban olyanok, akik rengeteg kitartó gyakorlás révén képesek a kocka kirakását ennek a 60 másodpercnek a töredéke alatt is elvégezni. Ők a SpeedCuber-ek. A magyarul csak Gyorskockázóknak nevezett játékosok művészi szintre emelték a játékszer használatát és a kocka kirakása számukra rutin szintű műveletnek számít a világrekord megdöntéséhez. Az első, 1982-es nemzetközi Gyorskockázó versenyen, Ronald Brinkmann, nyugatnémet kockázó által beállított 19 másodperces világrekord 2011-re az ausztrál Feliks Zemdegs rekordja révén 5.66 másodpercre csökkent! 2007 májusában a francia Thibaut volt az első ember, aki egy nyílt versenyen áttörte a 10 másodperces korlátot és rakta ki a kockát 9,86 másodperc alatt.
A vakon kirakási rekordot egy magyar versenyző, Endrey Marcell tartja, aki a kocka állásának memorizálásával együtt 27.65 másodperc alatt fejezte be a játék kirakását.

Ha többet akarsz megtudni róla, érdekel a többi Rubik-termék, vagy akár megnéznéd hogyan kell kirakni, nézd a hivatalos oldalakat:

http://www.rubik.hu/

http://buvoskockak.hu/termekek/

A dolog nem reménytelen. Sokat kell kísérletezni, de sikerülni fog. Ha megnézed a megoldást, akkor már nem olyan érdekes – próbálkozz!

Hozzászólások (0)

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztráció

Írj egy hozzászólást

Kérlek, jelentkezz be hozzászólás írásához.