» Életmód

Rock-pop és alkohol

2013. August. 19. , by Arnold Petra

A Tinivagyok.hu olvasóit arról kérdeztük, hogy milyen zenei stílusokat kedvelnek, illetve, hogy isznak-e alkoholt, cigiznek-e és kipróbálták-e már a spanglit.

piciA serdülőkorban a kedvenc zene meghatározó szerepet tölt be még későbbi életünkben is. Árulkodik hangulatunkról, életfelfogásunkról, baráti körünkről. A hasonló zenei stílust kedvelők gyakran „bandáznak” együtt, mennek el koncertekre, bulikra. Minden zenei stílusnak megvannak a sajátos stílusjegyei, amik megjelenhetnek öltözködésben, hajviseletben, színvilágban, viselkedésben, illetve abban, hogy ki milyen tudatmódosító szerhez nyúl.

Cikkünkben a Tinivagyok.hu olvasói körében készült „Zene-szer” mini-kutatás első eredményeit mutatjuk be*.  A kutatás során egyrészt azt vizsgáltuk, hogy a Tinivagyok.hu olvasói fogyasztanak-e alkoholt, cigiznek-e, illetve kipróbálták-e már a spanglit, másrészt, hogy milyen zenéket kedvelnek. Ehhez egy online kérdőívet használtunk, amelyet a Tinivagyok.hu látogatói 2012. őszén, egy hónapon át tölthettek ki. A kitöltés önkéntes és névtelen volt, azaz nevet nem lehetett ráírni a kérdőívre. (Ez azért fontos, mert így várhatóan több és őszintébb választ kapunk a feltett kérdésekre). A kérdőívet a Health Behaviour in School-aged Children (Iskoláskorú gyermekek egészségmagatartása, HBSC) nemzetközi kutatás munkatársai állították össze.

Kik töltötték ki a kérdőívet?
A kérdőívet 158-an töltötték ki, többségük lány (147-en), átlagosan 16 évesek. A kérdőívet kiöltők kb. kétharmada 13–16 éves, egyharmada az idősebb, 17–29 éves korosztályhoz tartozik. A 12 évesek és fiatalabbak vannak a legkevesebben. A kérdőívet kitöltők harmada valamilyen városban lakik, kisebb arányban pedig valamilyen községből (23,4%), illetve fővárosból (22,8%) való. Azaz a legtipikusabb Tinivagyok.hu olvasó, aki kitöltötte a kérdőívet, városban élő 16 éves lány.

Melyik zenét szeretik a legjobban a Tinivagyok.hu olvasói? 
Arra kértük a Tinivagyok.hu olvasóit, hogy az iskolai osztályzathoz hasonlóan, 1-től 5-ig osztályozzák, mennyire szeretik a következő zenéket: Pop, Rock, Heavy metál, Punk, Gothic, Hip-hop, R&B, Trance, Techno, Klasszikus zene, Jazz.

Az eredmények azt mutatják, hogy a Tinivagyok.hu olvasói körében legnépszerűbb a rockzene, és nem sokkal marad mögötte a popzene, kicsit nagyobb lemaradással harmadik helyen pedig a hip-hop szerepel. Legkevésbé pedig a trance, techno illetve gothic zenéket szeretik. (Az egyes zenei stílusok jellemzéséről a Tinivagyok.hu Szabadidő rovatában olvashattok a következő cikkekben: R & B, house, techno; Gothic, hip-hop; Heavy metal, punk; Pop rock.)

nagyCigiznek, isznak alkoholt a Tinivagyok.hu olvasói? Kipróbálták a spanglit?
A kérdőívet kitöltő Tinivagyok.hu-olvasók háromnegyede jelenleg nem cigarettázik, és közel minden tizedik fiatal állítása szerint naponta gyújt rá. 7,6%-uk legalább heti egyszer cigizik, 8,2%-uk pedig ritkábban, mint hetente.

A cigihez képest többen fogyasztanak alkoholt. A megkérdezettek kétharmada (67,1%) iszik bort, sört, töményt. A legtöbben (a megkérdezettek több mint negyede) ritkábban, mint havonta iszik alkoholt, 18,4%-uk pedig havonta, 17,7%-uk hetente. A rendszeresen ivók vannak a legkevesebben: 5 olyan fiatal fordult elő, akik bevallásuk szerint naponta fogyasztanak alkoholt.

A „tréfás” (füves) cigi a legkevésbé népszerű szer a Tinivagyok.hu olvasói körében: a kérdezettek 81%-a még soha életében nem próbálta ki. A fiatalok több mint tizede (11,4%) egyszer vagy kétszer próbálta már ki életében a kannabiszt. Négy fiatal 40 vagy több alkalommal szívott spanglit.

Összegezve tehát a kérdőívet kitöltő Tinivagyok.hu olvasók többsége néha iszik alkoholt, nem cigizik és nem próbálta ki a füves cigit.


* - A kérdőívet Költő András állította össze. Az adatok feldolgozásában Muth Veronika (gyakornok) vett részt.

Hozzászólások (0)

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztráció

Írj egy hozzászólást

Kérlek, jelentkezz be hozzászólás írásához.