» Életmód

Mediterrán étrend

2016. November. 17. , by Dr. Klujber Valéria

Mi is dicsértük és ajánlottuk már a mediterrán étrendet és a mediterrán életformát. Mindig volt bennem egy pici kétség, hogy vajon valóban működik-e azoknál, akik nem mediterrán országban élnek. Hát egy frissen lezárult nagy vizsgálat szerint IGEN!


A mediterrán étrendre sok gyümölcs, növényi eredetű étel, olívaolaj, mérsékelt mennyiségű halhús, fehér húsfélék, tejtermék fogyasztása jellemző; ez az étrend vörös húsokban (sertés- és marhahús), cukrozott ennivalókban, telített zsírokban viszonylag szegény.
Itt olvashatsz róla többet: http://www.tinivagyok.hu/temak/eletmod/item/valoban-egeszseges-a-mediterran-etrend

Egy 23 902 fő táplálkozási adatait és megbetegedéseit, halálozását a kiindulástól (1993–1997) 17 éven át követték. Eredményeiket a BMC Medicine közölte.
A mediterrán étrenden élők között a szív-ér rendszeri események 5%-kal ritkábbak voltak. Ebben a csoportban a kardiovaszkuláris mortalitás 9%-kal volt kisebb, az iszkémiás szívbetegség gyakoriságának csökkenése 6%-nak bizonyult, és az összhalálozás 5%-kal mérséklődött. A mediterrán étrend jótékony befolyása dózisfüggőnek bizonyult, a szigorú diétakövetők nem 5, hanem 15%-kal ritkábban lettek szívbetegek.
Ha ezt kevésnek érzed, akkor gondolj arra, hogy az emberek fele szív- érrendszeri betegségben hal meg.
Fogyassz több (főleg szezonális) zöldséget és gyümölcsöt, egyél rendszeresen halat és csökkentsd a vöröshús-fogyasztásod! Próbáld az olivaolajat is beilleszteni az étrendedbe (főként salátákhoz), de kipróbálhatsz más egészséges olajakat is.
A kókusz"olaj" vagyis a kókuszzsír más tészta. Erről itt olvashatsz részletesen:

http://www.tinivagyok.hu/temak/eletmod/item/kokuszzsir

http://www.tinivagyok.hu/temak/eletmod/item/kokusz-zsir

mediterranetrend2


Hozzászólások (0)

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztráció

Írj egy hozzászólást

Kérlek, jelentkezz be hozzászólás írásához.