» Életmód

Gyereksorsok

2018. May. 31. , by internet

A Save the Children alapítvány a tavalyi nemzetközi gyermeknap alkalmából 172 országot rangsorolt egyedi index alapján aszerint, hogy milyen hatékonysággal teremtik meg a megfelelő körülményeket a gyerekeknek. 

gyereksorsokKiadványuk előszavában rávilágítanak arra, több millió kiskorú gyermekkora rövidül le csupán azért, hogy hova született.

A gyermekek jólétét a felnőttektől kapott ellátás és védelem határozza meg. A gyermekeknek joga van a túlélésre, az élelemre, a táplálkozásra, az egészségre és a menedékre. Joguk van a neveltetésre, és hogy félelem- és erőszakmentesen éljenek, védve a visszaélésektől és a kizsákmányolástól.

Ez viszont csak elméletben van így.

A legfontosabb számok:

263 millió gyermek nem jár iskolába;
168 millió gyermeket dolgoztatnak, közülük 85 millióan veszélyes munkát végeznek;
156 millió 5 éven aluli gyermek visszamaradott;
körülbelül 40 millió 15-19 éves lány házasságban él, évente 15 millióan házasodnak meg, közülük 4 millióan 15 éven aluliak;
28 millió gyermeknek kellett elhagynia az otthonát;
évente 16 millió lány ad életet egy gyermeknek;
évente 8 millió gyerek hal meg, 6 millióan közülük 5 éven aluliak;
2015-ben több mint 75 ezer gyermeket gyilkoltak meg.

Milliónyi megelőzhető halál
Ma fele annyi 5 éven aluli gyermek hal meg világszerte, mint 1990-ben, köszönhetően az egészségügyi ellátás fejlődésének, illetve a tüdőgyulladás, a malária és egyéb halálos betegségek gyógyíthatóságának. De még mindig van miért aggódni.

Naponta 16 ezer gyerek veszíti életét az ötödik születésnapja előtt, pedig haláluk legtöbbször megelőzhető, betegségük gyógyítható lenne.

Hozzászólások (0)

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztráció

Írj egy hozzászólást

Kérlek, jelentkezz be hozzászólás írásához.