AndroiDiéta
Cigicsikk
2019. febr. 27., hulladékvadász

Cigicsikkmentes február címmel egész hónapos kihívást hirdetett a JÖN Alapítvány. Nézd meg mi ez!

Cigicsikkek hevernek az úton, az út mellett, sőt már kimutathatóan az óceánokban is, amik a legújabb vizsgálatok szerint károsabbak a környezetre, mint a mára már közutálatnak örvendő műanyagszívószálak. A magyar lakosság körében végzett nem reprezentatív felméréseink szerint a többséget kimondottan zavarja a szétdobált cigicsikkek látványa. Továbbá a JÖN Alapítványunk által szervezett szemétszedési akciók során a leggyakrabban előforduló hulladék a cigicsikk.
Egy eldobott cigicsikk akár 4000 féle kémiai vegyületet is tartalmazhat. A kihívással egybekötött esemény célja felhívni a figyelmet a cigicsikkek komoly környezetszennyező hatására és a dohányzó lakosság figyelmét felkelteni annak megfelelő kidobására.

Tudtad?

A csikk a második leggyakrabban eldobott, egyszer használatos műanyagszemét, amiből akár egyetlen darab 500-1000 liter vizet tud beszennyezni.

 Tudtad?

"1980 óta a cigicsikkek képezték az éves tengerparti és városi takarításból származó hulladék 30-40%-át."


A Cigarette Butt Pollution Project abban reménykedik, hogy betiltassák a cigaretta filtereket, melyek cellulóz acetátból készülnek. Az NBC szerint ahhoz, hogy ez a fajta műanyag lebomoljon, több mint egy évtizedre van szükség. A közel 5,6 billió cigarettának, amit egy év alatt ezzel a fajta filterrel gyártanak, közel kétharmada felelőtlenül kerül kidobásra.

Részletek és még sok más érdekesség, ha csatlakozni szeretnél:
https://hulladekvadasz.hu/2018/09/07/cigicsikkek-karosabbak-szivoszalak/

Kampányok, elkötelezett csapat itt:
https://jonalapitvany.hu/2019/01/21/cigicsikkmentes-februar-2019/A Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány (röviden JÖN Alapítvány) egy 2017 májusában bejegyzett környezetvédelmi alapítvány. Teljesen független és önkéntes szerveződés.