AndroiDiéta
A hegycsúcsokat sem kíméljük
2017. máj. 22., MTI

Négy tonna szemetet gyűjtöttek össze munkások és önkéntesek a Mount Everest Kínához tartozó északi oldalán egy nagyszabású takarítási művelet első öt napján.

A tibeti régióban ideiglenes állomásokat hoztak létre a hulladékok szétválogatására, újrahasznosítására és megsemmisítésére, de a helyi vezetőség reméli, hogy sikerül mihamarabb végleges megoldást találni a problémára.
A közel egy hete tartó kilencnapos nagytakarítás az 5200 méter és 6500 méter magasságban lévő mászóösvényekre és táborhelyekre terjed ki. Az eddig lehozott négy tonnányi szemetet konzervek, műanyagzacskók, melegítőeszközök, sátrak, oxigénpalackok és a hegymászáshoz szükséges egyéb kellékek alkotják.

Évente 60 ezer hegymászó és kísérő keresi fel a Mount Everest északi, kínai oldalát. A hegy nepáli lejtőjén a mászóknak hatalmas szemetes zacskókat kell magukkal vinniük a tavaszi szezonban, hogy összegyűjtsék az általuk termelt hulladékot, amelyet aztán helikopterrel szállítanak le az alaptáborba.

A kép forrása és több információ:
http://www.zoldjel.hu/news.php?extend.44

„Tavaly áprilistól pedig minden az alaptáboron túl merészkedő hegymászónak a saját maga által termelt hulladékon kívül még 8 kilogramm szemetet kell lehoznia a Mount Everestről.
A lehozott hulladékokból kiállítást is nyitottak, amely oxigénpalackokból, sátrakból, eldobott dobozokból állt."