REMÉLEM LEGKÖZELEBB SIKERÜL MEGHALNOD :)
2018. okt. 25., Pálvölgyi Gábor

Van egy film a mozikban, amiben nem robban fel egy nagyváros és nem menti meg a világot senki. Nincsenek benne átalakuló robotok, szuperhősök, szörnyek. De benne vagyunk mi. Mindenki.

Mert egy olyan korszakról szól, amiben jelenleg is élünk és olyan problémákról szól, amikkel találkozunk a mindennapokban. Ezért nagyon jelentős. Ez a film a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :). Igen így, smileyval a végén.

Schwechtje Mihály filmjének története szerint Eszter fülig szerelmes az angoltanárába, Csaba bácsiba. Az oktató azonban éppen családostul készül kiköltözni Angliába, ami érthetően szíven üti a lányt. Meglepetésére azonban Csababá az interneten felkeresi, kapcsolatba lép vele és kiderül, hogy ő is vonzódik Eszterhez. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az osztály kiskirálya, Beni és a csendes és elnyomott Peti is odavan Eszterért. Mindezek alapján a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) könnyed romantikus film is lehetne egy folyton változó szerelmi négyszöggel, de szerencsére az alkotók nem elégedtek meg a limonádéval.

A középpontban olyan témák állnak, mint a fiatalok kirekesztettség-érzete és meg-nem-értettsége, az elérhetetlen utáni vágyakozás vagy az, hogy milyen megsemmisítő erővel bír, ha egy közösség ellened fordul és kirekeszt magából. Mindezek mellett a leginkább előtérben lévő téma a filmben az internetes zaklatásé. Schwechtje tinikkel folytatott beszélgetései szerint minden második fiatalnak van egy ezzel kapcsolatos története. Ez azt jelenti, hogy ha neked nem, akkor a padtársadnak volt már része hasonlóban, vagy ha mégsem, jó eséllyel az osztályban ül olyan, aki találkozott már az úgynevezett cyberbullying (online zaklatás) valamilyen formájával. A film pedig nagyon érzékenyen mesél erről a veszélyről: egy percig sem érezhető a felnőttektől megszokott „ezek a mai fiatalok" hangulat, sőt a történetben a szülők oda nem figyelése az egyik legnagyobb probléma. Helyette olyan kamaszokat látunk, akik élnek, gondolkodnak, vágyakoznak, hibáznak és a hibáiknak következményeik vannak, sajnos sokszor súlyos következményeik.

A szereplők nem a poszterekről lelépett sztárok, hanem közülünk való, mindennapi fiúk és lányok, akiknek ugyanazok a problémáik, mint neked vagy bárkinek. Tetszik nekik valaki, aki nem veszi észre őket vagy éppen a szüleik nem értik meg az életüket.

A Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) még műsoron van a mozikban. Nem csak a zaklatásról, hanem rólunk és nekünk szól. Arról, hogy hogyan éljük meg az emberi kapcsolatokat egy olyan világban, ahol már akárkit ismerhetünk, de mégsem ismerünk senkit.