AndroiDiéta
Közösségi munka
2014. ápr. 22., külső forrás

Oldalunkon már írtunk az önkéntességről, főleg egyik tiniszerkesztőnk, Porcsalmy Zsófi jóvoltából. Mostantól a 9. osztálytól kötelező.

Hogyan lehetne ezt értelmesen csinálni?

Részletek és tippek arról, hogy hová menj, hová menjetek segíteni:
http://www.kozossegi.ofi.hu/

Az oldal egyik fontos üzenete a Kishercegből jól ismert „megszelídítés” felelőssége.

„ A Segítés egyik „alaptörvénye”: ha kapcsolatba kerültem egy emberrel, beszélgettem vele, enni adtam neki, onnantól kezdve felelős vagyok érte. Számít rám, fontos vagyok neki, igényli szeretetemet. Amilyen fontos az indítás a folyamatban, ugyanolyan fontos a lezárás is. Tudnia kell, meddig vagyok mellette, mi fog történni ebben a kapcsolatban és az meddig fog történni.”

A másik fontos dolog.

Mi a célja a segítésnek, mit tudsz erről TE a résztvevő.

Ha csak az 50 órát akarod „letudni”, akkor semmi értelme az egésznek.

„ Amennyiben mérhető célok nélkül vesznek részt a programban a tanulók (ez ugyanígy igaz az előző két pontnál is), úgy fennáll a veszélye annak, hogy minden különösebb hozadék, eredmény nélkül kerülnek lebonyolításra a programok. Nagyon fontos, hogy a tanulók megtalálják az egyéni céljaikat ebben a folyamatban. Mit szeretnének ők elérni, hogyan tudják azt, hogy elérték-e a céljaikat vagy sem. A céloknak világosnak és mérhetőnek kell lennie.

Nem jó cél az például, hogy ismerjek meg a fogyatékkal élő gyerekeket, az sem, hogy szeretetet fogunk adni, valamint az sem, hogy tudjak le 50 órát. Az már sokkal inkább, hogy szeretném megtudni miként élnek ezek a gyerekek, hogyan érzik magukat reggel, délben vagy este, mi az, ami miatt ők szomorúak, mivel lehet őket felvidítani. Cél lehet, hogy szeretném elérni azt, hogy várjanak, amikor hozzájuk megyek, vagy hogy érezzem azt, hogy fontos vagyok nekik.”

Mikor és mennyit lehet vagy kell önkénteskedni?

Részletek a törvényből (5. §)

5. § (1) A tizennyolcadik életévét be nem töltött személy, illetve a korlátozottan cselekvőképes nagykorú személy olyan közérdekű önkéntes tevékenységet folytathat, amely megfelel életkorának, testi, értelmi és erkölcsi fejlettségének, illetve képességeinek, valamint amely nem veszélyezteti egészségét, fejlődését és tankötelezettségének teljesítését.

(2) A tizenhatodik életévét be nem töltött önkéntes és a korlátozottan cselekvőképes nagykorú önkéntes közérdekű önkéntes tevékenységet külföldön nem végezhet.

(3) A tizennyolcadik életévét be nem töltött önkéntes közérdekű önkéntes tevékenységet 20 óra és 6 óra között nem végezhet.

(4) A tizenhatodik életévét be nem töltött önkéntes által a közérdekű önkéntes tevékenységre fordítható idő nem haladhatja meg

a) tanítási szünet ideje alatt a napi három órát és a heti tizenkét órát,

b) tanítási időben a heti hat órát és

ba) tanítási napon a napi két órát.

bb) tanítási napon kívül a napi három órát.

(5) A tizenhatodik életévét betöltött, de tizennyolcadik életévét be nem töltött önkéntes által a közérdekű önkéntes tevékenységre fordítható idő nem haladhatja meg a napi négy és fél órát és a heti tizennyolc órát.

(6) A tizennyolcadik életévét be nem töltött önkéntes részére a közérdekű önkéntes tevékenység befejezése és másnapi megkezdése között legalább tizennégy óra pihenőidőt kell biztosítani.