AndroiDiéta
Környezetvédelmi Hónap 2014
Nov 3, 2014, Szerkesztőség

2014. november 05. - 2014. november 27.

Francia Intézet 1011 Budapest, Fő utca 17.

2014 novemberében szeretettel várjuk a környezetvédelmi hónap című konferenciasorozatra.

Francia Intézet 1011 Budapest, Fő utca 17.
Időpontok: november 5, 6, 13, 20, 27.

Tervezett program

November 5. Szerda 18.00 FILMVETÍTÉSSEL EGYBEKÖTÖTT ÜNNEPÉLYES MEGNYITÓ

Luc JACQUET, Volt egyszer egy erdő, színes magyarul beszélő francia dokumentumfilm, 78 perc, 2013.
„Luc Jacquet filmje egy csodálatos utazásra invitálja nézőit, mely során olyan perspektívából ismerhetjük meg környezetünket, melyre korábban nem volt lehetőség. Láthatjuk, hogyan alakultak és formálódtak Földünk legnagyobb esőerdői, azok a lélegzetelállító, az ember számára ez idáig zárt világok, melyeket napjainkban a kipusztulás veszélye fenyeget."

November 6. Csütörtök 18.00 AZ ENERGETIKAI ÁTMENET KIHÍVÁSAI

Közreműködik : Ürge-Vorsatz Diána, fizikus, klímakutató, az Éghajlat-változási Kormányközi Testületben végzett tevékenységét 2007-ben Nobel-békedíjjal ismerték el; Ámon Ada igazgató, ENERGIAKLUB Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ; Boda Zsolt tudományos főmunkatárs – MTA TK, Orbán Anita, energiabiztonságért felelős utazó nagykövetasszony.

November 13. Csütörtök 9.00-18.00 A RÖVID ELLÁTÁSI LÁNCOK JELENE ÉS JÖVŐJE. AZ ÖNKORMÁNYZATOK LEHETŐSÉGEI

Közreműködik :
Pierre Rabhi, algériai származású, Franciaországban élő mezőgazdász, az Oasis en tous lieux („Oázis mindenütt") elv megalkotója,
Pascal Chevalier a Montpellier III. Egyetem tanára, a vidék és helyi fejlesztések mesterképzés társ szervezője, a CNRS földrajz és területfejlesztés osztály kutatója.
17h Filmvetítés: Philippe Borrel, Urgence de ralentir (Sürgősen lassítsunk !)
"Vannak, akik nem rohannak minden áron, hanem hagynak maguknak időt. A dokumentumfilm-rendező, Philippe Borrel Európában, az Egyesült Államokban, Latin-Amerikában és Indiában forgatott olyan kezdeményezésekről, helyi közösségekről, civilekről, akik egy másfajta gondolkodásmódon alapuló életformát követnek."

Regisztráció ezen a linken: www.mnvh.eu/node/593261

November 20. Csütörtök, 18.00 AZ ÉGHAJLAT-VÁLTOZÁS KÖVETKEZMÉNYEI : AZ INVAZÍV FAJOK

Mosonyi Szabolcs, Csendes Gyarmatosítók című dokumentumfilmjét (2013, 26 perc) követően előadás és kerekasztal beszélgetés a szakértőkkel: Alain Roques az erdők állatvilágával foglalkozó kutatócsoport tagja (INRA Orléans) ; Botta-Dukát Zoltán az MTA doktora, intézeti igazgató, Funkcionális Ökológiai Osztály, Ökológiai és Botanikai Intézet, Rémi Le Besq és François Penaud, vízpolitikával foglalkozó referensek a Loire-Bretagne Vízügyi Központból.

November 27. Csütörtök, 18.00 KLÍMA ÉS INNOVÁCIÓ : INNOVATÍV MEGOLDÁSOK A KLÍMAVÁLTOZÁSRA

A Climat-KIC (Tudás- és Innovációs Közösség) javaslatai az éghajlat-változás megállítására - THANH-TAM LE, a franciaországi Climate-KIC igazgatója
Magyarországi projektek bemutatása.

***
Kiállítás: Mindannyian érintettek vagyunk. Emberek a klímaváltozásban Nov. 5-30.

Világszerte hogyan tapasztalják meg a klímaváltozás már jelentkező negatív hatásait az emberek, az érintettek. A kiállítás felhívja a figyelmet konkrét problémákra: árvizekre; szárazságra; elavult, rosszul szigetelt épületekre; eltűnő fajokra. Az egyik tabló bemutatja a legújabb tudományos eredményeket az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) legfrissebb jelentése alapján; a többi tablón 15 országból: Európából, az Amazon térségéből és Nyugat Afrikából és Dél Ázsiából hozott konkrét példák valamint országonként egy-egy diagram a szén-dioxid kibocsátásról.
Az utolsó tabló a helyi szintű cselekvési lehetőségekről szól, jó példaként felhozva az Átalakuló Városok Mozgalmát.

A kiállítás az Európai Unió és a Visegrádi Alap által támogatott program keretében valósul meg.
A Francia Intézetben megvalósuló kiállítást a Védegylet támogatja.
Francia Intézet, első emeleti kiállító terem.

Kérjük értékeld a cikket:
Hozzászólások (0)

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Bejelentkezés