» Lélek

Selfie

2014. January. 17. , by Dr. Klujber Valéria

Az Oxford University minden évben megválasztja az adott év angol szavát, idén a selfie nyert. Jelentése: önmagunk fényképezése, jellemzően okostelefonnal, vagy webkamerával, majd a képek feltöltése közösségi oldalakra.

A szelfin szereplők sorába még a pápa is beállt, ahogy azt illusztrációnk mutatja:

pici2
    forrás: https://twitter.com/FabioMRagona/status/373177674107072512/photo/1
A selfie kifejezés használata az elmúlt évben 170-szeresére nőtt. A szótár szerkesztőinek blogbejegyzése szerint az idén gyakorlatilag vita nélkül dőlt el, hogy ezt az új szót válasszák az év szavának. A szerkesztők bevallása szerint egyébként az angol kifejezés már tavaly nyáron felbukkant, de széles körben – nem csak angol anyanyelvűek körében – csak az idén vált elterjedtté.

A selfie képek, azaz önfotók már annyira ellepték a közösségi médiát, hogy nehéz kitűnni közülük.

Abban már nincs semmi különleges, ha egy selfie-t, azaz önfotót készítünk magunkról, egyre többen teszik ezt és osztják meg a közösségi oldalakon. Az App Store-ból ingyenesen letölthető selfiegram alkalmazás abban segít, hogy kitűnjünk a sok közül. Segítségével akár egy képen több arckifejezést is megörökíthetünk. Ugyanis több képkockára osztja a fotót, amelyeken különböző selfie-ket helyezhetünk el. Lehet ez 4, vagy 9, de 24 vagy akár 64 is, te állíthatod be a számot.
Főleg a lányok, nők szeretik unalmas perceiket azzal tölteni, hogy magukat a lehető legelőnyösebb oldalukról lefotózzák, majd közzé tegyék az egyik közösségi oldalon. Kim Kardashian az amerikaiak leghíresebb celebje, ha máshoz nem is, ehhez nagyon ért.
Íme, a tanácsai:
1. szabály: Fényképezd magad felülről! Így vékonyabbnak tűnik az arcod.
2. szabály: Találd meg a legideálisabb oldaladat!
A jobb vagy bal profilod előnyösebb? Ezt próbálgatni kell!
3. szabály: Csücsöríts!
Lehet, hogy idegesítő, hogy minden nő csücsörítő fotókat rak ki magáról a Facebookre, de a póz szépen kihangsúlyozza a pofacsontokat és még vékonyabb lesz tőle az arc.

Saját önfotóval díszített trikók, pólók és pulóverek készítését vállalja egy amerikai cég. A felsőrészek különlegessége nem elsősorban abban áll, hogy azokra a megrendelő saját fotója kerül fel – hiszen ezt bármelyik pólónyomtatóban megcsinálják –, hanem abban, hogy a selfie-t akár száz „példányban" is rányomtatják a textilre úgy, hogy annak minden milliméterét beborítsa. Vagyis magadon hordhatod a saját arcodból összerakott tömeget.

Annak, hogy sikeres selfie-t készíts magadról és szavaztasd meg, már saját facebook oldala is van. 2014-ben indult, a cikk írásának pillanatában (január 13-án) több,, mint 50 ezer kedvelője van.
https://www.facebook.com/selfiegame2014
az egyik legnépszerűbb kép: 

nagy

Hozzászólások (0)

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztráció

Írj egy hozzászólást

Kérlek, jelentkezz be hozzászólás írásához.