» Veszélyek

Trollkodás

2015. March. 03. , by NAIH tanulmány

A troll internetes szlengben olyan személy, aki provokatív, ingerlő módon, tárgyhoz nem tartozó üzenetekkel bombáz egy online közösséget (például internetes fórumon, chaten, blogon, levelező listán),

pici

vagy személyes véleményét erőszakosan sulykolja azzal a szándékkal, hogy más felhasználókból heves reakciókat pro
vokáljon ki, vagy egyéb módon zavarja, ellehetetleníti a témába vágó eszmecserét. Az angol „Do not feed the trolls", azaz „ne etesd a trollokat" kifejezés (rövidítése DNFTT) azt jelenti, hogy az ilyen hozzászólókat ignorálni kell.

A trollok között mostanában „divat" híres sportolókat nyilvánosan gyalázni ilyen módon. Nemrég egy fiatal angol boxolóra „szállt rá" egy twitteres zaklatója, aki Jimmibob88 néven bejelentkezve változatos sértéseket vágott a sportoló fejéhez és gúnyolódott eredményein.
Az igen heves vérmérsékletű sértett a Twitteren 1000 font „vérdíjat" ajánlott annak, aki elárulja a troll nevét és címét. Nemsokára rá is talált ellenfelére, még egy fotót is kiposztolt a házáról, bizonyítva, hogy bármikor elkaphatja. A troll könyörgésre fogta a dolgot és bocsánatot kért. A Twitteren az eset miatt a legnépszerűbb hashtagek közé emelkedett a #keyboardwarrior (billentyűzetharcos) és a #jimmybrownpants (kb. beszari Jimmy) minősítés.

A trollok ténykedése egyértelműen elszabadítja az indulatokat: mind a gyalázkodás,
mind az ellenreakciók brutális stílusban zajlanak, gyakori a halálos fenyegetés is.
A szélsőséges véleményüket csak álnév mögött vállaló trollok biztosan nem segítik elő a kulturált internetes stílust, és általában rossz hatással vannak az összes felhasználóra.

Hozzászólások (0)

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztráció

Írj egy hozzászólást

Kérlek, jelentkezz be hozzászólás írásához.