» Jövő

Online segítség pályaválasztáshoz és -változtatáshoz

2016. February. 17. , by Zsíros Emese

Legkésőbb az általános iskola végéhez közeledve merül fel a kérdés, hogy milyen iskolát és szakmát válassz. Ezt a döntést számos másik követi majd a jövőben, az első munkahely, a felsőfokú tanulmányok és a felnőttek számára tartott továbbképzések kapcsán.

Szeretnénk segítséget és kapaszkodót nyújtani. Olyan lépéseket javaslunk, amiket követve te is végiggondolhatod, hogy milyen választási lehetőségeid vannak. Akár otthonról is, székből ülve. A Nemzeti Pályaorientációs Portálon (http://eletpalya.munka.hu/web/npp) böngészve.

1. lépés:

Önismeret, avagy képességeim tudatában

Az önismeret segít abban, hogy megtudjuk milyen pályákra leszünk a későbbiekben alkalmasak. Nagyon gyakori, hogy a diákok inkább tantárgyat vagy fakultációt választanak és abból kiindulva néznek különböző szakok után. Érthető, hiszen erre vonatkozóan kapsz a legtöbb visszajelzést, hallod tanáraidtól, hogy milyen érdemjeggyel minősítik tudásod. Sajnos azonban ez a teljesítmény ritkán feleltethető meg a konkrét foglalkozási területtel. Például a matematikai képességet kamatoztathatsz atomfizikusként, de földmérőként is.

A honlapon található kérdőívek kitöltésével visszajelzést kaphatsz arról, hogy milyen képességeid vannak, hogyan kommunikálsz, szeretsz-e csapatban dolgozni, vagy hogy mennyire érzed magad kreatívnak.
Fontos, hogy vedd figyelembe saját érdeklődésedet. Mi érdekel? Mit szeretsz szabadidődben csinálni? Mi a hobbid? Legvégül érdemes az értékrendedet átgondolnod. Mi a legfontosabb számomra a pályaválasztásnál? A fizetés mellett, fontos-e számodra a megbecsültség, a hírnév, esetleg a rugalmasság, a szabadság.

2. lépés: Keress, tájékozódj!

Képzésekkel és foglalkozásokkal kapcsolatos adatbázisok, nyomtatványok, kiállítások keresése és megtekintése.

Ezek előnye, hogy rendszerezve tartalmaznak nagy mennyiségű információt. A weboldalakon szűrési feltételeket beállítva célzott keresést tesznek lehetővé. Az összetett keresésnél beállíthatod a kérdőívből magadról megtudott feltételeket, végzettségeket, intézményeket.

Az adott foglalkozásról érdemes minél személyesebb tapasztalatot gyűjteni, megkérdezni embereket, vagy a honlapon található videókat megnézni, esetleg pályaválasztási kiállításokon, börzéken tájékozódni róluk.

Hasznos linkek ehhez a lépéshez még:
milegyek.hu
palyasugo.hu
fppti.hu/palyavalasztas
felvi.hu
okj.hu

nemvettekfel

 


Hozzászólások (0)

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztráció

Írj egy hozzászólást

Kérlek, jelentkezz be hozzászólás írásához.