» Kapcsolatok

Skype, szmájlik, chat

2014. January. 23. , by Gallay Bence

Alapvetően jó dolognak tartom, hogy lehet az interneten kommunikálni, de néha nagyon idegesítő is tud lenni.
Néhány gondolat és tapasztalat az internetes kommunikációról (legalábbis egy részéről) tőlem, ha érdekel katt tovább!

Miért tartom jónak az internetes kommunikációt? Azért, amiért valószínűleg mindenki más is: olyankor is beszélhetsz barátaiddal, amikor élőben nem tudnátok találkozni, vagy esetleg könnyebben lehet szervezni másnapra programot, mint telefonon, stb... :)

Rengeteg előnye van az internetnek, de van bőven hátránya is. Főleg, amikor más emberekkel kommunikálsz. Mire gondolok ez alatt? Rengeteg (szerintem) idegesítő dolog van a csetelésben:

- Nem látod a másik ember reakcióit. (Kivéve, ha webkamerát használsz.) Ez azért probléma, mert elképzelhető, hogy a mondanivalóját nem tudja rendesen átadni, ha nem látod az arcát. Pl. ha viccből mondjuk „lehülyéznek", arról te nem feltétlen tudod megállapítani, hogy mennyire gondolja komolyan. Persze, ezen valamennyire segítenek a szmájlik, de szerintem még így sem az igazi... Attól még, hogy valaki beírja, hogy LOL, nem valószínű, hogy tényleg nevet.

- Túl sok szmájli. Rettentően idegesítő tud lenni, ha valaki túl sok szmájlit használ. Nem kell minden mondat végére egy rakat smiley. Ez főleg akkor idegesítő, ha mondjuk letöltök valamit miközben beszélünk, és a kapott képeket meg se jeleníti rendesen, csak egy kis késéssel...

- Nem tudod, ki ül valójában a másik gépnél. Ha pl. egy csetszobában beszélgetsz egy számodra egyelőre ismeretlen emberrel, aki azt állítja magáról, hogy egy 14 éves lány, attól még simán megeshet, hogy ő valójában egy 60 éves vén pedofil kocka (finoman fogalmaztam :P)

- Érthetetlen rövidítések. Ez még itt, ha chatben is előfordul, hogy olyan rövidítéseket használ valaki, hogy annak megértéséhez már komoly kódfejtőnek kell lenni.

És most nézzük az előnyöket:

- Mint feljebb is írtam, barátaiddal sokkal könnyebben tudsz találkozókat szervezni, mint mondjuk telefonon.Megismerhetsz olyan embereket, akikkel internet nélkül nem biztos, hogy valaha is találkoztál volna.

- Jó lehet beszélgetni a haverokkal egy nehéz nap után, ha nem tudtok élőben találkozni, vagy akár a nyári kapcsolatfenntartást is elősegíti velük.

- Rengeteg oldal olyan céllal jön létre, hogy valamiféle társasági légkört alakítson ki, rendszeres látogatókkal. Ilyesmiknek általában valami olyan témája van, ami azonos érdeklődésű embereket vonz (pl. film, zene, játék, vagy akár egy tinioldal is ide tartozik).

Most röviden ennyi jutott eszembe, de ha valakinek van még valami tapasztalata, ossza meg velünk nyugodtan.
Hangsúlyoznám, hogy ez az én véleményem, és attól még, hogy pl. engem idegesít a sok szmájli, vagy az, hogy minden betű egy kép, az nem azt jelenti, hogy mindenki így van vele.
De legalább mindenki végig tudja gondolni, hogy zavarhat-e valakit az ismerősei közül. :)

Hozzászólások (0)

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztráció

Írj egy hozzászólást

Kérlek, jelentkezz be hozzászólás írásához.