AndroiDiéta
Iskolai zaklatás
2015. nov. 19., http://www.fordulopont.hu/FP-41_buda.pdf

Állandó téma hazánkban is, de a jelentőségét nem lehet túlbecsülni. Akit zaklatnak, annak megkeserítik az életét. Veled is előfordult?

Kik az áldozatok?

Számos vizsgálat törekedett arra, hogy megrajzolja a zaklatás áldozatainak profilját. Ebben némi nehézséget okoz, hogy az áldozatok személyiségrajzában nem tudjuk elválasztani a zaklatás következtében kialakuló jegyeket azoktól az elemektől, amelyek már korábban is megvoltak.

A kutatók egyetértenek abban, hogy a tipikus áldozat olyan személy, akinek alacsony az önértékelése, félénk, visszahúzódó. Szociális készségei az átlagnál gyengébbek, kevés barátja van (gyakran egy sincs), azaz nem népszerű személy. Szociális státuszát, személyes vonzerejét a valóságosnál is kevesebbre tartja. Ha fiú, fizikailag gyengébb a többieknél.

Bár előfordul, hogy az áldozat valamilyen szempontból „furcsa", és ezzel vonja magára a zaklatók figyelmét, ez egyáltalán nem szükségszerű. Jellemzőbb kezdet, hogy a különösebb ok nélkül bekövetkező támadásra vagy konfliktushelyzetre egyszerűen csak nem megfelelően reagál. És mivel nem tudja magát hatékonyan megvédeni, valószínű, hogy újra ki fognak kezdeni vele. Az ismétlődő támadások hatására szorongása nő, ugyanakkor egyre elszigeteltebb lesz – így alakul ki az áldozattá válás legtipikusabb ördögi köre.
Ne feledjük azonban, hogy ha a zaklató egy közösségben már nagy hatalommal rendelkezik, és tudatos, átgondolt támadást indít, akkor még egy belsőleg stabil és viszonylag jó szociális pozíciójú diáknak is nagyon nehéz megvédenie magát.

Ha zaklatnak, kérj segítséget!

A most megjelent kutatás eredményeit te is elolvashatod itt:
http://www.fordulopont.hu/FP-41_buda.pdf