» Egyéb

Halloween

2017. October. 31. , by Szerkesztőség

A Halloween-hez köthető töklámpás mellett az ünnep fontos szimbólumai a macskák, denevérek és baglyok. Az ünnep uralkodó színe a narancssárga és a fekete. A sárga az érett gabonát és a gyümölcsöket képviseli a fekete a mágia színe.

A Halloween ugyanis a kelta Samhainra vezethető vissza, ami pedig erősen a halottakhoz kötődik (samhain a kelta naptár utolsó napja, a szó a nyár végét jelenti). A kelták és a gael nyelvet beszélő népek úgy hitték, hogy október 31-én a világ és a túlvilág közti határ elvékonyul, sőt megnyílik, a holtak és a természetfeletti lények átjöhetnek az emberek közé.
A mai mindenszentek előtti éjszakát az írek All Hallows Eve (Minden Lelkek Előestéje) néven illették, a skótok ezt egyszerűsítették Halloweenre. Az ünnep közel kétezer éve létezik.
Az egyik magyarázat szerint azok a lelkek, akik az elmúlt év során veszítették el testüket ( meghaltak), ezen a napon visszatérnek, hogy új testet találjanak maguknak, s ebben új életet kezdjenek. Az élők viszont nem szeretnék, hogy szellemek költözzenek beléjük, ezért ezen az éjszakán mindent megtesznek a szellemek távoltartása érdekében. Így aztán otthonaikban kioltották a tüzet, hogy a szellemeknek ne legyen kedvük behatolni a hideg, sötét házakba, ők maguk pedig kísérteties ruhákat öltöttek magukra, és nagy zajjal parádéztak föl és alá, hogy ezzel elijesszék a testekre vadászó lelkeket. Egy másik magyarázat szerint a tüzeket azért oltották ki, hogy majd a közös tűzből - a druidák Usinachban égő tüzéből - újragyújtsák őket. Egy harmadik változat a nyilvános tűzrakást az emberáldozattal hozza kapcsolatba. E szerint ilyenkor vetették máglyára azokat, akiket - feltevésük szerint - már megszálltak a szellemek.

Ehhez képest Magyarországra egyértelműen Amerikából, sőt, az amerikai tömegkultúrából került át. És hogyan került Amerikába? Az 1840-es években a kelta hagyományokat őrző ír bevándorlók vitték magukkal.

Ami a tököt illeti, erről is sokféle eredetet olvasni. Lehet, hogy eredetileg karalábét vájtak ki, de olyat is olvasni, hogy tarlórépát. Valószínű, hogy egy ír népmeséből származik. Ennek hőse rászedte az ördögöt. Felcsalta egy fa tetejére, aztán keresztet vésett a fa kérgébe, így az ördög nem tudott lemászni. Végül a furfangos ember - bizonyos Stingy Jack - alkut kötött az ördöggel. Megállapodtak: az ördög megígérte, hogy nem jut a pokolra a bűnei ellenére sem, Jack cserében leengedte a fáról. Hiába tűnt jó üzletnek, miután Jack meghalt, nem bocsátották be a mennyországba sem. Érthető, hiszen alkut kötött az ördöggel. Ekkor kapott az ördögtől egy égő zsarátnokot, hogy ennek fénye vezesse őt az örökké tartó földi bolyongása során.
A Halloween legjobb része sokak szerint a jelmezes party. Az alábbiakban ehhez adunk arcfestéses és körömlakkozási tippeket a netről szezgetve.

Jó szórakozást!

halloween_1

halloween_2

halloween_3

halloween_4

halloween_5

halloween_6

halloween_7

halloween_8

halloween_9

halloween_10

halloween_11

halloween_12

Hozzászólások (0)

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztráció

Írj egy hozzászólást

Kérlek, jelentkezz be hozzászólás írásához.